Nejnovější články

Naši partneři

4. 2. 2024

Co jsou lidé lidmi, mají potřebu vyměšovat stejně jako ostatní živočichové. Na rozdíl od zvířat však odmítáme chodit znečištěni vlastními výkaly. Proto už od pradávna lidstvo hledalo, čím se po vykonání potřeby očistit. Zpočátku muselo stačit, co kdo našel – listí, mech, tráva, seno apod. Ve starověku bylo běžné omývání vodou. Římané používali houbu na tyči namočenou ve slané vodě, kterou následně dezinfikovali octem.

 

Odkud pochází toaletní papír

 

O používání prvního toaletního papíru se dozvídáme z dokumentů pocházejících z Číny z roku 589. Jejich toaletní papír byl vyroben z rýžové slámy pro císařskou domácnost a tu nejvyšší honoraci. V období středověku lidé k očistě používaly látky, vlnu, ti urození dokonce krajku. V 17. století se v hojnější míře začaly používat noviny, což byla v té době pro běžné lidi nejdostupnější forma papíru.

 

Kde se vzala rulička

 

Jak už to bývá, lidé se snaží stále si usnadňovat život. V roce 1857 vymyslel Američan Joseph Gayetty skládaný toaletní papír o pěti stech listech, který začal vyrábět ve své továrně. Nebyl to jen tak ledajaký papír, byl napuštěný výtažky z aloe vera a dalšími léčivými látkami. Lidé však nebyli ochotni za tento vynález platit, když měli doma noviny, letáky, katalogy...


Skutečný průlom přišel v roce 1871, kdy firma Scott Paper Company začala vyrábět toaletní papír navinutý na ruličce. Dalším krokem byla perforace, aby se lidem usnadnilo odtrhávání. Než mohli toaletní papír začít využívat i lidé v kontinentální Evropě, museli si počkat ještě téměř 50 let až do roku 1928, kdy se otevřela továrna v Německu.

 

Dnes je toaletních papírů k dostání nepřeberné množství. Hrají všemi barvami, můžete si koupit obrázkový, parfémovaný a dokonce i vlhčený. Nejen toaletní papír, ale také další hygienické potřeby za výhodné ceny nakoupíte v e-shopu EU-Trade.cz. Můžete se spolehnout na prvotřídní servis a rychlé doručení.