Nejnovější články

Naši partneři

Citronová kosmetika

9. 2. 2016

Před pár lety jsem po své tetě zdědila sešit, kam si jako mladá zapisovala tipy na péči o tělo. Vyrůstala v době, kdy dnešní kosmetika nebyla na pultech, a tak se musela spokojit převážně s domácí výrobou přípravku na pleť. Na jedné dvoustraně se skrývá deset rad, co lze vykouzlit s obyčejným citronem. Tak poznejte i vy, jak muže být zázračný...

1.  Udržování elasticity kůže
Na místech vystavených tlaku, jako jsou lokty, konečky prstu, plosky nohou, paty, místa, kde se mohou tvořit mozoly či drsnět kůže. Ohrožená místa každý den potíráme kouskem vaty namočeným v citronové šťávě.

2. Proti alergii a zápachu potu
Osvědčeným prostředkem, používaným zejména například v tropech, je vložení vaty nemočené v lžíci citronové šťávy na minutu, do podpažních jamek - po vykoupání.

3. Oživení unavených očí
Před líčením odřízneme proužek z vymačkaného citronu a po délce přiložíme kůrou nahoru k okraji víček. Chvilku necháme působit. Unavené oči získají svěží vzhled.

4. Bělení zubů
Chrup dvakrát týdně potíráme štávou z citronu zředěnou vodou.

5. K odmaštění vlasů
Použijeme šampon na mastné vlasy a po umytí pomalu pečlivě proplachujeme jedním litrem chladné vody smíchané s 1dl citronové šťávy. Vlasy vysušíme pouze ručníkem a necháme doschnout přirozenou cestou. Časem budou vlasy rezistentní proti maštění.

6. Ideální tužidlo na vlasy
Ziskáme smícháním šťávy z půlky citronu a tří lžic piva. Vlasy směsí navlhčíme a zformujeme účes, případně natočíme na natáčky. Sušíme přirozenou cestou.

7. Epilátor
Citronová šťáva potlačuje růst chloupků. Deset kapek citronové šťávy svaříme s 1 dl medu na hustotu karamelu nebo pasty a vychladlou směsí potřeme pokožku, tak aby byly chloupky po celé delce pokryty. Za několik minut ucítíme stahování pokožky, směs setřeme a opláchneme vodou.

8. Maska pro citlivou pleť
Lze použít i pro pleť podrážděnou - 4 lžíce mléka smícháme se šťávou  půlky citronu, naneseme na obličej a krk a necháme působit 20 minut. Poté očistíme pleťovým tamponem namočeným v minerální vodě.


9. Hydratační maska
Potřebujeme 1 dl medu a šťávu z jednoho citronu.
Med rozpustíme ve vodní lázni a dobře promícháme se šťávou. Po nanesení na obličej necháme dvacet minut působit a omyjeme teplou vodou.

10. Zesvětlení pigmentových skvrn na pokožce
Dosáhneme jejich častým potíráním, již částečně vymačkaným citronem.

Slyšeli jste někdy o citrónové kosmetice? Vyzkoušeli jste některou z našich rad? Jaké ‚babské‘ recepty znáte vy? Pobavte se s námi. 

Miley